Billetter

Underdown. Regi: Sarah Kaskas. Libanon, Qatar, Tyskland 2018. Arabisk tale, engelsk tekst. Aldersgrense: 15 år. DCP, 1t 12min.

Organisasjonen Det er hardt å være araber og Cinemataket i Bergen ønsker velkommen til filmvisning av Underdown, om livet i Beirut, og en samtale med filmens regissør Sarah Kaskas og leder av Palestinakomiteen Line Khateeb, om det som skjer i Beirut nå og hvordan folk lever der.

Den 4. august ble Beirut rystet av en voldsom eksplosjon som la byen i ruiner. 2750 tonn med ammoniumnitrat hadde blitt lagret flere år i byens havn, og til tross for at myndighetene kjente til dette, ble det aldri gjort noe med. Dette var siste dråpe for libanesere som lenge har lengtet etter politisk forandring.

«Alle betyr alle» ropes i gatene og symbolske galger er satt opp. Revolusjonen som startet i oktober i fjor lever videre, og målet er at det politiske lederskapet skal falle.

Om filmen
I Sarah Kaskas’ Underdown møter vi Abu Hussam, en taxisjåfør som gjør sitt beste for å overleve i Libanons hovedstad Beirut. Abu Hussams drøm er å finne tak over hodet, men fram til det skjer skal han fortsette å sove på gata og kjøre rundt i gatene med røyk sigende fra panseret på bilen. Å drikke øl gir ham noe trøst, for en liten stund. Han forklarer hvorfor han er glad i denne hektiske byen: «Kaoset passer meg, fordi hvis dette landet hadde vært i orden, hadde det vært umulig for meg å drikke og kjøre.»

Et annet sted i byen møter vi den syriske gutten Ali, som har valgt å leve alene på gata. Han elsker havet, og savner Azzam, en kompis som han fortsetter å vente på. Vi møter også Samya, en whiskeydrikkende kvinne som prøver å finansiere en operasjon for sin nesten blinde mor. Akkurat som Abu Hussam og Ali, håper hun også på bedre tider.

Om samtalen
Regissøren Sarah Kaskas vil fortelle om filmen og livet i Beirut etter eksplosjonen. Line Khateeb vil snakke om de palestinske og syriske flyktningene som lever i Libanon. Motaz Habbash, leder av Det er hardt å være araber, leder samtalen.

Om Det er hardt å være araber
Det er hardt å være araber er et prosjekt initiert av Motaz al Habbash i samarbeid med TrAP. I løpet av 2020 ønsker vi at nordmenn og andre blir kjent med arabisk kultur og liv gjennom blant annet musikk, kunst, film og språk. Motaz al Habbash er selv fra Palestina og har bodd i Oslo siden 2014. Han jobber med film- og kunstprosjekter i Norge og Midtøsten.

Dette arrangementet er en del av Det er hardt å være araber som er i samarbeid med produsent TrAP og er støttet av Fritt Ord, kulturrådet og Oslo kommune.

Relaterte filmer